Ikon som visar att sidan läses in

Nyheter år 7-9

Åttornas dystopiska novelltävling
2021-04-23 kl. 11.22

Under de senaste veckorna har åttorna arbetat med genren dystopier på olika sätt. Vi har läst dikter, arbetat med olika texter, jobbat med dramatiseringar av dystopiska verk och nu, till sist, har eleverna skrivit egna noveller på temat ”Civilisationens undergång”.

Eleverna har dykt ner i olika dystopiska framtidsscenarier, utkast har skrivits, slängts och skrivits om, de har vänt och vridit på ord och bokstäver för att hitta just sin författarröst; och vilka röster de har hittat!  

Det är alltid en ynnest att undervisa just våra elever, men det här arbetet har verkligen varit extra givande. Genom elevernas texter har vi fått uppleva otroliga saker; vi har rest till yttre rymden, flytt den obarmhärtiga hettan efter skenande miljökatastrofer, lärt oss hur vi överlever (eller inte överlever) en zombieapokalyps, fått uppleva en ny istid, fasat över vad som händer om tekniken till slut tar över och mycket, mycket mer.  

Alla elever förtjänar att bli uppmärksammade och de ska verkligen känna sig stolta över vad de åstadkommit, alla utifrån sin egen förmåga. Men det här arbetsområdet har också innehållit ett tävlingsmoment, och en av novellerna har utsetts till vinnare i årskurs åttas dystopiska novelltävling.  

Motivering till tävlingens förstaplats lyder: 

Med en oerhört gripande historia om vänskap som räddar liv har författaren förflyttat oss från jorden till framtidens civilisation, långt, långt härifrån. Genom sin trovärdiga historia och träffsäkra berättarröst skapar författaren en värld där livet pågår, tills det plötsligt inte kan göra det längre. Läsaren kastas mellan hopp och förtvivlan i denna dystopiska novell, som väl gestaltar civilisationens uppbyggnad och undergång. På förstaplats i åttornas dystopiska novelltävling finner vi Isabell Sandberg med novellen En andra chans.  Ladda ned novellen som en pdf-fil

Motivering till tävlingens andraplats lyder: 

Genom otroligt målande beskrivningar visar författaren upp ett dystopiskt och mörkt samhälle där huvudkaraktären tvingas att överleva i en kall och grym värld, omgiven av levande döda. Novellen innehåller scener som stannar kvar hos läsaren långt efter vi slutat läsa, och vi kan bara önska att vi aldrig behöver uppleva det som sker i novellen. På andraplats i åttornas dystopiska novelltävling finner vi Lovisa Augustsson med novellen De levande döda. Ladda ned novellen som en pdf-fil

Motivering till tävlingens tredjeplats lyder: 

Med ett välutvecklat berättargrepp och en stark, dystopisk ton tar författaren med oss mitt in i en skrämmande framtidsdystopi där tekniken kontrollerar allt. Vad är verklighet och vad är illusion, och hur ska ett syskonpar överleva när tekniken, och kanske även familjen, inte längre går att lita på? På tredjeplats i åttornas dystopiska novelltävling finner vi Bessma Jasim med novellen Noll kontroll.  Ladda ned novellen som en pdf-fil

Ett stort grattis till alla våra vinnare! Och då menar vi självklart även oss läsare som får ta del av, inte bara våra tre vinnarbidrag, utan alla våra elevers stora kreativitet! 

Skribent: Cecilia Kjellin Eriksson
Lindgårdsskolans skolexpedition     Adress: Kyrkvägen 7 (Box 2012) 737 02 Fagersta     Telefon: 0223-434 49